Geçtiğimiz günlerde çok önemli bir şey yaşandı. 13 Ocak’ta Space X’in Transporter-3 görevi için Falcon 9 roketi Cape Canevral’dan kalktı. Önemli olan bu roketin kalması değil, yani tabii ki o da önemli ama burda önemli derken asıl kastetmek istediğim şey, o roketin taşıdığı uydulardan biri, Grizu 263A. Bu uydu Pocket Qube uydu türüne giren bir uydudur. Türkçe karşılığı Cep Uydu olan Pocket Qube tarzı uydular küçük uydulardır. 5 cm uzunluğunda, 5 cm genişliğinde ve 5 cm derinliğinde, ağırlıkları ise maksimum 250 gramdır. Grizu 263A uydusu 5x5x5 cm ve 237 gramdır. Yani biraz zorlarsanız, cebinize bile sığabilecek boyutlarda uydulardır.
Uydu, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi adı altında Grizu 263 Uzay Takımı tarafından geliştirildi. Adını 3 Mart 1992 tarihinde, Zonguldak’ta yaşanan Grizu maden faciasından alıyor. Zincirleme patlamalardan oluşan bu acı olay sonucunda 263 madenci hayatını kaybetti. Grizu 263A uydusu da madendeki patlama sonrasında hayatını kaybeden 263 madencinin adını uzaya taşıdı. Aynı zamanda 2020 yılında hayatını kaybeden TAMSAT için çalışan Tahir Dengiz ve 2021 yılında hayatını kaybeden Bülent Ecevit Üniverstesinde Öğretim Görevlisi olan Mustafa Eyriboyun’un da isimlerini uzaya taşıdı.
Toplam 265 ismi uzaya taşımış olan Grizu 263A uydusu 2018 ve 2019’da üst üste iki kez uzay ile ilgili konularda tasarla-yap-fırlat yarışması olan CanSat Competition yarışmasında dünya 2.’si oldu.
Grizu 263A, 525 km yukarıda, LEO'da yani Alçak Dünya Yörüngesinde 4 yıl boyunca kalacak ve 1 yıl boyunca aktif bir şekilde çalışacak. Uydunun görevi ise Dünyadan aldığı küçük boyuttaki veri paketlerini Dünya'ya geri göndermek. Şimdiden çalışmaya başladı, her 10 saniyede 5 paket veri gönderme hızı ile veri gönderiyor. Gönderdiği bu küçük veri paketlerinin içinde güneş panellerinden elde ettiği güç bilgileri, yörüngede hareket analizi için atalet verileri, zaman verileri ve iç sıcaklık verileri bulunuyor. Aynı zamanda dünya ile çift yönlü iletişim için tele komut işlevi de var.
Şimdi anlattıklarıma bi bakınca vay be diyorsunuzdur. Millet neler yapıyor. Peki siz neden yapmıyorsunuz? Bakın illa uzaya göndermenize gerek yok, defterinin köşesinde bir şeyler karalamaya başlayın. İlk adımı atmanız lazım. Devamı gelir zaten. Geliştirmek için illa pahalı malzemeye veya profesyonel ekipmanlara da ihtiyacınız yok. Mesela en basitinden LEGO parçaları ile deneyin. Hatta hamurla bile yapabilirsiniz. Teknik kısmı için araştırmalar yapmanız gerekecek, yapın. Zaman ayırmazsanız, asla yapamazsınız. Bu dünyanın para birimi zaman. Değerini asla kaybetmeyecek, tabii siz boşa harcamazsanız.
Telif Hakkı © 2022 Poyraz Demirci - Tüm Hakları Saklıdır.
Poyraz Demirci
Heey! İnternet sitemde çerez kullanılır. İnternet sitemi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımı kabul etmiş olursun.